Gemeente

Een bijzondere boom

Op 8 juni kreeg de EBG Zeist een bijzonder cadeau. Roel Witte van Mapta heeft bij zijn afscheid van de pleinen een boom geplant. Het is een Ginko Bilboa, gekweekt uit zaden die de Atoombom in Hiroshima overleefd hebben. Het is een Vredesboom.

Het begin voor de aanplant van Vredesbomen ligt bij een initiatief in Hiroshima in Japan, het Green Legacy Hiroshima (GLH), een Vredesorganisatie die in 2011 is opgericht. Het betreft een wereldwijde vrijwilligerscampagne die tot doel heeft de universele boodschap van vrede te verspreiden. Als middel is gekozen voor het verspreiden van zaden van bomen die na het atoombombardement op Hiroshima weer zijn opgekomen.  Die zaden voor nieuwe bomen dragen de boodschap mee voor vrede en dat er nooit weer kernwapens mogen worden gebruikt!

Op diverse plaatsen in Nederland staan al Vredesbomen. Vanuit Hiroshima werden zaden naar de Hortus Botanicus in Leiden gestuurd. Rogier van Vugt, de hoofd horticultuur botanie heeft daaruit jonge boompjes gekweekt. Rinny E Kooi, de Nederlandse vertegenwoordiger van Hiroshima zoekt goede plaatsen uit voor die plaatsen en was 8 juni in Zeist aanwezig.

Wij danken voor dit bijzondere cadeau en nemen de opdracht mee om ons verder voor de Vrede in te zetten. Wij wensen de kleine boom een lang leven toe.