Gemeente

Nassau Odijklaan met Kerst feestelijk verlicht

In deze gezellige dagen rond kerst wordt de Nassau Odijklaan in Zeist feestelijk verlicht. Aan beide kanten van de laan bij Slot Zeist, boven het voetpad, hangen schitterende sterren te stralen. Dit initiatief is mogelijk gemaakt door Museum Het Hernhutter Huis en de Evangelische Broedergemeente, met hulp van bedrijven en inwoners van Zeist.

De bedenkers noemen dit project liefkozend het ‘Sterrenlaantje’ en zeggen: “We willen een prachtige en betoverende plek creëren waar mensen kunnen genieten van de kerstsfeer. Daarnaast is deze kleine sterrenhemel ook een opwarmertje voor de aankomende viering van 100 jaar eigendom van Slot Zeist door de gemeente én een trekpleister voor bezoekers van de Zilvertentoonstelling in het slot en ons museum.”

Deze Ster heeft een speciale betekenis binnen de Broedergemeente. Tijdens de kerstvoorbereiding wordt hij in huizen en kerken opgehangen en blijft hij stralen tot na kerst. Hij symboliseert dat het licht van kerst de duisternis in deze wereld verlicht en dat we geloven dat vrede en vreugde mogelijk zijn. Voor christenen staat deze ster symbool voor Jezus, die door God naar de wereld werd gestuurd om vrede en vreugde te brengen. Met kerst vieren we immers zijn geboorte.

Het idee om deze sterren te maken en te gebruiken ontstond in de 19e eeuw op scholen binnen de Broedergemeente. Ze werden gebruikt voor lessen in wiskunde, handarbeid en godsdienst. Later heeft een Nederlandse ondernemer in de Broedergemeente Herrnhut in Duitsland een fabriek opgericht om de sterren op grote schaal te produceren. Sindsdien worden deze sterren in veel landen verkocht en kun je ze vinden in huizen, kerken, bij de ingang van de kerststal van Museum Catharijneconvent in Utrecht en zelfs bij de Bondskanselier in Berlijn. Ze zijn te vinden in de VS, Zuid-Afrika en in een rehabilitatiecentrum van de Broedergemeente nabij Ramallah.

Kom genieten van dit betoverende ‘sterrenlaantje’ en laat je meenemen in de magie van kerst! Het Sterrenlaantje is tot 7 januari 2024 te zien.

De sterren werden door vrijwilligers van het Museum Het Hernhutter Huis opgehangen. De volgende sponsoren hebben een bijdrage geleverd:

Aduard Advies B.V.

Bureau HIP

Catering Witteveen

Den Boer Elektrotechniek B.V.

Frank Welkenhuysen Galerie & kunstmakelaardij

Gondlijn Partners in organisatieontwikkeling

Het Gilde Zeist

Interiors Dmf B.V.

Kantoor Evangelische Broedergemeente

Kinderopvang Academie

Lakerveld Ingenieurs & Architecten

Les Abeilles Koffie/theeschenkerij en kunstnijverheid

Lumeni

MAPTA Psychiatrie

Margriet Bloembinders 

Molenbeek makelaars

Movimento Bestuur en Management B.V.

ROZA vastgoedonderhoud BV

Smaak van Daan

UMC – Julius centrum

Slot Zeist

Mevr. Van Ballegooijen

Familie Bleijerveld

Mevr. Colombini

Mevr. Van Dijk

Mevr. Graafland

Hr. Huiting

Hr. Lampe

Mevr. Mazaheri

Familie Onland

Familie Pot

Familie van Rijnsoever

Familie Schipper

Mevr. Van Voorn

Mevr. de Waerdt